Ting å tenke på før du kjøper hund:

Dersom du vurderer å skaffe deg en hund er det endel ting å tenke på- en hund er IKKE en forbruksvare som du kan kaste i søpla når det ikke passer deg lenger!

DITT ANSVAR- ulike hunder, ulike behov- KAN DU GI OPPFYLLE DEM?

Først og fremst er det å ha hund et stort ansvar- du har påtatt deg ansvaret for et levende individ, hunden har ikke bedt om å komme til deg! En hund har både egne følelser og kjenner smerte, og fortjener å bli behandlet med omsorg og respekt.

Før du kjøper hund bør du tenke nøye gjennom hvordan- og om- den passer inn i ditt daglige liv. Skaff deg kunnskap om hundens behov.

Hunder har behov for aktivisering og liv som er tilpasset arten- og de ulike rasene. Hunden er flokkdyr, og trenger å få være sammen med dere i familien, og også å være sammen med andre hunder, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted og å utforske nye miljøer. Hvis hunden blir understimulert er det dyreplageri! Den kan da lett kjede seg, bli ensom, utrygg eller frustrert, og man risikerer aggresjon, urolighet eller slikking/plukking av pels. Hunden kan da bli til sjenanse for både eiere og nærmiljø.

Ulike raser har ulikt gemytt og forskjellige behov! Husk at det er stor forskjell på de ulike rasene- og selv om en rase er søt, behøver ikke det bety at den passer for deg! Gjennom tusenvis av år har mennesker avlet hunder til ulike formål, som for eksempel jakthunder, vakthunder og gjeterhunder. De ulike hunderasene og hundetypene har derfor en rekke forskjellige, spesialiserte,medfødte egenskaper. Som hundeeier plikter du å tilby hunden et liv som er tilpasset dens rasebetingede og individuelle behov.

Tenk over hva du ønsker deg av en hund og samlivet med den- og hva du kan tilby hunden av tid, omsorg, aktiviteter, sosialt miljø, stell og ikke minst plass både hjemme og i bilen. Selv en hunderase som i dag fungerer mest som en selskapshund har beholdt mange trekk fra rasens opprinnelige arbeids- og atferdsegenskaper.

Skaff deg kunnskap om de ulike rasenes gemytt, hovedtrekk og krav til stimulering, mosjon og trening. Dette er helt nødvendig dersom du og hunden din skal få det bra sammen! Husk at hunden kan bli stor- og kreve en hel del. det er mange frustrerte hunder- og hundeeier- der ute, fordi hund og eier rett og slett ikke passer sammen! Gå gjerne inn på Norsk Kennelklubb sine nettsider  eller les mer om raser hos raseklubben.Snakk også med erfarne hundefolk og meld deg gjerne inn i hundeklubb.

BARN OG HUND :

 Ikke alle hunder egner seg for barnefamilier. Barn må lære at hunder skal behandles forsiktig, og at hunder ikke er leker! Mang en hund har blitt avlivet fordi barn ikke har lært seg dette- barnet har gjerne plaget hunden i lang tid, hvorpå hunden i fortvilelse har bitt for å forsvare seg. Små barn og hunder skal heller aldri være alene sammen!

SYKDOM OG STELL:

Les mye i hundebøker og lær deg om hund- om hva den trenger, hva som kreves- men også om behandling av sykdom og skader. Som eier har du også et ansvar for å  forebygge sykdom, skade og smerte hos dyret - og også for å hindre spredning av eventuell smitte, og begrense hundens lidelse hvis det blir sykt eller skadet. 

Noen ganger kan det forsvarlige være å avlive et lidende dyr fremfor å utsette det for langvarig smertefull behandling- men dette skal en veterinær være med på å avgjøre! 

Avlivning av kjæledyr skal bare utføres av veterinær eller andre personer som vet hvordan dyret skal avlives momentant, uten å utsettes for lidelse!!!

En sunn og frisk hund er oppmerksom og aktiv. Den har blank pels, rene ører og klare øyne. Avføringen er fast og kommer daglig. Overdreven slikking eller kløe, diaré, illeluktende urin, rennende nese, dårlig appetitt og matt pels kan være tegn på sykdom. Ta kontakt med dyrlegen. Det samme gjelder hvis hunden virker nedstemt eller har bevegelsesproblemer.

Riktig stell
av hunden kan forebygge mange plager. Alle hunder med pels trenger pelsstell, noen mer enn andre. Har du ikke tid, mulighet eller interesse for å stelle pelsen på en hund bør du ikke skaffe deg en langhåret hund.

Klørne skal holdes korte og må klippes i blant. Noen hunder får lett belegg på tennene som utvikler seg til tannstein og tannkjøttproblemer- dette kan også føre til adferdsproblemer!

Sjekk klør, munn og ører jevnlig, og rådfør deg med veterinær eller oppdretter om nødvendig helsestell som kloklipp, tannpuss og ørerens. Dårlig pels- og kroppsstell skaper mange problemer for hunden. Hunden skal også jevnlig ha ormekur og vaksine- dessuten skal den ID merkes

.

Etterlat ALDRI en hund alene i en varm bil!!

Forsikre hunden din
- da slipper du unødige bekymringer, og du har muligheten til å hjelpe hunden din dersom uhellet skulle være ute.

Fôr: Små valper skal fôres flere ganger om dagen. Voksne hunder bør fôres 2 ganger daglig - men husk at hunder kan få mavedreining, en livstruende tilstand som i de fleste tilfeller fører til døden! Hunder bør derfor ikke fòres rett før eller rett etter tur, det bør gå minst en time imellom.
 
 

Det finnes et stort utvalg av hundemat på markedet. Snakk med oppdretteren, andre erfarne hundefolk eller andre som har kompetanse på fôring av hund. Det er ikke alltid det billigste er det beste, og du bør investere i et godt fòr. Fôringen må tilpasses hundens alder, rase og aktivitetsnivå. En hund skal alltid ha tilgang på friskt drikkevann.

Husk at noen matvarer er livsfarlige for hunder! Hunder bør IKKE få disse matvarene: Sjokolade, rosiner, gjærdeig, drueskall, kalkunskinn, xylitol m.m. 

Dette er helseskadelig, og kan i noen tilfeller føre til døden!

OPPDRAGELSE OG NABOER

Noen hunder kan oppfattes sjenerende av naboer, men et vel-fungerende hundehold medfører sjelden alvorlige konflikter. Det er ditt ansvar som hundeeier å sørge for at hunden er veltilpasset, sosialisert, godt oppdratt og at den ikke sjenerer nærmiljøet. For å få til dette er det viktig med tidlig sosialisering ved å skånsomt og gradvis introdusere hunden for ulike situasjoner og miljøer.Herunder er det viktig å passe på at oppdretter er seriøs og tar sine oppgaver rundt sosialisering alvorlig.

Lær hunder gode vaner i hverdagen. Det er også viktig å skaffe seg kunnskap om oppdragelse av hund! Hundeklubber arrangerer kurs for eiere av valper og voksne hunder. Her lærer du å trene hunden både i grunnleggende hverdagslydighet og i å omgås andre hunder og mennesker. For mer informasjon kan du kontakte Oslo Hundeskole, Canis, eller din lokale hundeklubb.

Husk- ta vare på hunden din! Den fortjener det aller beste!  

Nyeste kommentarer

25.05 | 18:27

Hittade hit efter att hört om din kennel. Bara positivt :) Såg då att du har en hanvalp till salu. Är han fortfarande till salu ? Mvh Carina

04.01 | 11:57

Her dad is my dogs granddad :)

13.11 | 15:58

hello
i want to buy a white girl please call me.
40514388

13.11 | 15:55

hello
I would like to buy a white puppy.
Please call me
40514388

Del denne siden